Etter en helgepause fortsetter i dag forhandlingene knyttet til pensjon i området Orkestre og teatre. Arbeidsgiversiden fikk fredag presentert et forslag som skal ivareta både virksomhetenes økonomi og de ansattes trygghet for pensjon.

De ansattes organisasjoner vil at Spekter kommer dem i møte på at en ny pensjonsordning skal være rettferdig og trygg:

  • Felles pensjonsordning for hele sektoren
  • Pensjonen skal være lik for kvinner og menn.
  • Pensjonen skal være forutsigbar.
  • Pensjonen skal vare livet ut.
  • En ny pensjonsordning må omfatte frilansere.

Skulle ikke partene bli enige i løpet av de kommende dagene, vil spørsmålet bli en nøtt for Riksmekleren på et senere tidspunkt.

I staten er det regnemestrenes tid. Tallknuser Dag Westhrin i LO Stat har allerede brukt mye tid på å gjennomgå ulike alternativer. Men i de neste dagene blir det alvor. Forhandlingsutvalget, med representanter fra berørte forbund, er i beredskap hele tiden. Fram mot fristen 30. april ved midnatt skal LO Stat, Unio, YS Stat og Akademikerne prøve å bli enige med staten. Med lite penger i potten blir det garantert tøffe tak.

-Det er utfordrende. Vi er fem parter som har våre prioriteringer å ta hensyn til. Da sier det seg selv at det blir komplisert når det er lite friske midler i potten, sier LO Stat-leder Tone Rønoldtangen, som velger å være hemmelighetsfull når hun får spørsmål fra journalister om hvordan forhandlingene går.

- Forhandlingene tar vi der de skal tas, smiler hun.

-Men vi skal som alltid gjøre hva vi kan for å komme i mål i forhandlinger innen fristen, sier forhandlingslederen.