Leder av LOs forhandlingsavdeling, Knut Bodding, har signalisert at årets oppgjør kommer til å bli det første som havner hos Riksmekleren på ti år. LO-leder Roar Flåthen mener det er litt for tidlig å være pessimist.

- Målet er at vi skal bli enige i løpet av disse to ukene, sier Flåthen til frifagbevegelse.no

Det er også utgangspunktet til NHO-sjef Kristin Skogen Lund, som skal gjennom sitt første oppgjør, men Flåthen gjennomfører sitt siste som LO-leder.

NHOs utgangspunkt for forhandlingene er at lønnsveksten som ble avtalt i fjor gir et overheng så stort at det ikke er nødvendig med sentrale tillegg, i hvert fall ikke der det er lokale forhandlinger. Flåthen avviser dette utgangspunktet og viser til at mye av overhenget er lønnsglidning, som ikke alle har.

Partene er enige om å forhandle i to uker. Hvis de ikke blir enige da kommer LO til å forlange brudd og få hjelp av Riksmekleren. Det er da trolig at det blir mekling den første helga april og fristen er satt til mandag 8.april.

LO Stats leder, Tone Rønoldtangen, er med i forhandlingsdelegasjonen til LO, og slår fast at det blir spennende uker framover.

- Resultatet her er viktig for de forhandlingene vi skal gjennomføre i Spekter og Staten i løpet av våren. Det som skjer her og tallene fra Teknisk beregningsutvalg, som kommer i slutten av mars, blir viktige faktorer når vi skal utforme kravene og sette oss ved forhandlingsbordet, sier Rønoldtangen. 

Og mens vi venter. Her er frifagbevegelses ordliste med korte definisjoner på alle de vanskelige begrepene i et tariffoppgjør.