Statsoppgjøret: Pengene på bordet til uka
Lønns- og forhandlingssystemet i staten har vært hovedtema siden oppstarten av forhandlingene i staten. Til uka tar partene for alvor fatt i økonomien.
LO Stat-leder Egil André Aas konstaterer at det gjenstår mye arbeid fram mot fristen natt til 1. mai, og han er forberedt på å måtte holde på helt til siste slutt.
- Vi prater godt sammen, men det er ingen hemmelighet at vi står langt fra hverandre i en del spørsmål. Det så vi allerede da forhandlingene startet før påske.
Årets forhandlinger dreier seg ikke bare om størrelsen på de økonomiske tilleggene, men like mye om fordelingen av totalramma.
- I tillegg forhandles det om eventuelle endringer i lønns- og forhandlingssystemet. Det siste er komplisert og arbeidskrevende for alle parter, sier han.
Til uka vil det handle mye om økonomi. Der har LO Stat vært veldig klar. I fjor opplevde mange statsansatte en reallønnsnedgang.
-Det må rettes opp i år. Slik er det bare. Det ga vi klar beskjed om ved innledningen av oppgjøret, og vi har ikke endret mening, sier han.
Men det er altså ikke bare størrelsen på potten det skal forhandles om. Også hvordan den fordeles er viktig. Staten sa ved starten av forhandlingene at de ikke ønsker sentrale tillegg, men heller la det være opp til lokale forhandlinger hvem som skal få lønnstillegg. LO Stat på sin side, ønsker mest mulig i sentrale tillegg, fordi det gir best fordelingseffekt.
-Så vi har fortsatt mye å bite i fram mot fristen, men jeg opplever det som om vi har en god dialog med motparten. Målet er å unngå mekling, men vi forbereder oss selvfølgelig på at også det kan bli resultatet, sier Aas.
Han leder et forhandlingsutvalg som består av tillitsvalgte fra berørte forbund. De har allerede hatt flere møter, og må finne seg i å være forberedt på lange kvelder i den siste uka.