Fellesforbundet har meldt plassfratredelse for rundt en tredel av medlemmene i frontfaget. Til sammen 9358 medlemmer hos 102 bedrifter spredt over hele landet streiker fra onsdag morgen dersom det ikke kommer til noen enighet hos riksmekler Nils Dalseide.

Dalseide sa før helga at dialogen er "konstruktiv og god", men at mye gjenstår. Derfor gir det ikke høye odds hvis du vil tippe på at partene vil holde på til godt utpå morgenen onsdag.

En konflikt vil skape utfordringer for LO Stats forhandlinger i staten og Spekter, som starter 7. april klokka 10. En streik i frontfaget betyr at anslaget for rammen på oppgjøret som skal "vise vei" for de andre oppgjørene ikke foreligger. Da blir det også vanskelig å forhandle. Ikke bare i staten og Spekter, men i alle vårens oppgjør.

Spesielt i Spekter vil dette merkes. Der skal det gjennomføres en raskt A-delsforhandling, som avhenger mye av resultatet i frontfaget, før oppgjøret fortsetter i B-delsforhandlingene. I staten har partene lenger tid. Forhandlingsfristen er 1. mai, men også der er man avhengig av resultatet i frontfaget.

Derfor følger leder Tone Rønoldtangen og nestleder Eivind Gran nøye med på det som skjer. Uavhengig av dette sluttføres arbeidet med kravdokumentene som skal overleveres staten og Spekter til uka.

- Vi planlegger våre oppgjør, men det er klart at vi er spent på hva det ender med hos riksmekleren, sier de to.