Ostehøvelkuttene: - Politikerne må tørre å prioritere
Med ostehøvelkutt overlater regjeringen mye av ansvaret for framtidens samfunn til direktørenes årlige budsjettprioriteringer. Det er ingen god måte å styre et land på.
Regjeringens ostehøvelkutt skaper uheldige konsekvenser, er uten prioriteringer og rammer blindt.
Flere ledere i staten har advart mot følgene av ostehøvelkutt. Kuttene har fått kritikk for å være en enkel måte for politikerne å slippe unna vanskelige valg. Politikerne kan skylde på virksomhetenes egne prioriteringer, og har ikke selv valgt noe bort.
Alle ønsker seg en effektiv offentlig sektor, og det er fullt mulig å spare penger. Da må vi investere i, ikke forsinke, store digitaliseringsprosesser. Vi må også organisere smartere. Da trenger vi politikere som tør å ta de vanskelige valgene, ikke som pålegger flate kutt og svekker alle tjenester like mye.
Ostehøvelkutt gir økt ventetid hos NAV
Når regjeringen ikke vil prioritere, men kutter like mye i alle tjenester, blir resultatet er lengre ventetid for deg hos NAV. Se hvorfor her. (MP4, 61MB)
Ostehøvelkutt svekker samfunnets trygghet
Regjeringen gir inntrykk av at din og min sikkerhet styrkes. Virkeligheten er at beredskapen i Norge sakte bygges ned. Se hvorfor her (MP4, 52MB)
Ostehøvelkutt gir en tøffere hverdag i Kriminalomsorgen
Både samfunnet og ansatte i Kriminalomsorgen betaler prisen når fengslene og friomsorgen tvinges over på sparebluss med ostehøvelkutt. Se hvorfor her (MP4, 46MB)
Ostehøvelkutt skviser domstolene
Kutt i budsjettene til domstolene over flere år har gitt lengre saksbehandlingstid, lengre ventetid og til dels store strafferabatter i rettssaker. Dette er ikke akseptabelt. Se hvorfor her (MP4, 28MB)
Hva er egentlig ostehøvelkutt?
I statsbudsjettet for 2015 introduserte regjeringen en avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform (ABE). Reformen – som egentlig ikke er en reform, men mange budsjettkutt – kalles ofte ostehøvelkutt. Alle offentlige virksomheter skulle få redusert budsjettene med 0,5 prosent hvert år. Hvordan det kuttes bestemmes av virksomhetene. I budsjettforhandlingene har kuttene økt fra 0,5 til 0,8 prosent. Ostehøvelkuttene utgjør milliarder av kroner. Og kuttene merkes. Innbyggernes tjenester svekkes.
- Legg ostehøvelen tilbake i skuffen
Etter vår mening er det å bruke ostehøvelen en feig og lat måte å effektivisere på, skriver Kjell Werner i denne kommentaren fra ANB.
- Ostehøvelkutt er årelating av statsforvaltningen
– Regjeringen svekker forvaltningen og de offentlige tjenestene gjennom privatisering og generelle driftskutt, mens de dekker seg bak at dette er en reform, sier Kjersti Barsok, 1. nestleder i NTL til Frifagbevegelse.
Ostehøvelkutt bygger ned kriminalomsorgen
– Statsbudsjettet er en styrt nedbygging av kriminalomsorgen, sier nestleder Asle Aase i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) til Frifagbevegelse.
Ostehøvelkutt er uten plan og prioritering
– Regjeringen effektiviserer offentlig sektor uten plan og prioritering, sier LO Stats leder Egil Andre Aas. Han advarer mot flere ostehøvelkutt i denne artikkelen.
- Ostehøvelkutt svir
Nye ostehøvelkutt ved Folkehelseinstituttet svir i en virksomhet som allerede har kuttet til beinet, sier NTL-tillitsvalgt Marc Gayorfar til Frifagbevegelse.
Ostehøvelkutt gir dyrere og dårligere løsninger
Regjeringen effektiviserer offentlig sektor uten plan og prioritering. Å kutte milliarder med ostehøvel vil gi oss dårligere og dyrere tjenester i framtida. KRONIKK: Regjeringens ineffektive effektivisering
Ostehøvelkutt – ikke så effektiv effektivisering
Tankesmien Agenda har, på oppdrag fra LO Stat, vurdert ABE-reformen og presenterer i dag rapporten "Ostehøvelkutt - ikke så effektiv effektivisering".
Her kan du lese rapporten i sin helhet
Tre ankepunkter mot regjeringens ostehøvelkutt
Tankesmien Agenda har vurdert regjeringens ostehøvelkutt, og mener det er en inneffektiv form for effektivisering. Les hele saken på frifagbevegelse.no