I den desperate jakten på ekstra midler for å unngå regjeringskrise, valgte Høyre og Frp å gå på pengejakt i allerede sulteforede statlige og statlig eide virksomheter. Det førte til at de økte kuttene i statsforvaltningen fra 0,5 til 0,8 prosent. I tillegg til at de økte utbyttene i flere statlige eide virksomheter. Regjeringen beskriver det første tiltaket som «å styrke avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen».

- Det de ikke forteller folk flest er at dette  innebærer en fortsatt økonomisk sulteforing av statlige virksomheter gjennom flate kutt etter ostehøvelprinsippet i de årlige driftsbudsjettene, sier Aas.

- Dette skjer samtidig med at det blir stilt stadig større krav til de samme virksomhetene. De får flere oppgaver, men ikke ressursene til å gjøre dem. Dette bekymrer meg, sier den nyvalgte LO Stat-lederen.

 Samtidig blir det stilt stadig større krav til de samme virksomhetene.

Dette er tredje året med effektiviseringsreform. Til sammen har man «spart» over seks milliarder kroner. Samtidig har regjeringens jakt på «tidstyver» i byråkratiet ikke akkurat vært vellykket.

- Det høres jo flott ut når de beskriver det de gjør med plussord og i rosende vendinger, men realiteten er at denne sparingen går ut over noen. Dessverre er det i dette tilfellet tjenestene våre medlemmer leverer til befolkningen, sier Aas, som også viser til at regjeringen hentet ytterligere en halv milliard innenfor helseområdet for å få regnestykket til å gå opp.

- Alt dette skjer altså gjennom forhandlinger i seine nattetimer. Jeg har ingen tro på at man har rukket å vurdere konsekvensene på lang sikt, sier han.