Denne saken er opprinnelig publisert på www.aktuell.no

LO Stat-nestleder Eivind Gran kunne torsdag kveld signere på de siste 12 av 66 avtaler i Spekters område 9 (Øvrige) der det var uenigheter.

Fase 3-forhandlingene inkluderte blant annet Studensamskipnaden i Oslo med datterbedrifter, Norsk Tipping, Baneservice, Mediq Norge og Trygg Trafikk.

Dermed unngås mekling.

- Dette var en skikkelig arbeidsøkt. Spekter opptrådte konstruktivt og løsningsorientert, og dette hadde ikke latt seg løse uten en løsningsorientert arbeidsgiverforening, sier Gran.

Til sammenligning var det mekling i dette området i 2010, og den holdt på til utpå høsten. Med tanke på uenigheten i staten om hvor mye frontfaget egentlig fikk, var dette aldri et tema i Spekter-forhandlingene.

- Nei, vi var ikke uenige om hvor frontfaget ligger. Så det var ikke et tema hos oss, humrer Gran.

Han sier det handlet mye om penger i disse oppgjørene, samt noen tekstkrav i enkelte virksomheter. Område 9 er krevende med så mange avtaler, og store spenn i medlemsmasse. Her kan det være alt fra 6-7 medlemmer til flere hundre.

- Vi ble ferdig veldig tidlig denne gangen, og det er bra. Nå skal alle resultatene ut til uravstemning, med anbefaling om å si ja, sier Gran.

I juni er det tre meklinger i Spekter. Operaen er først ut 1. juni, før Cargo Net og Trafikkservice starter 4. juni. Meklinga i Avinor/Oslo Lufthavn skal avsluttes 8. juni.

- Jeg liker ikke å spekulere i hva som kan skje i meklinger. De er veldig forskjellige, og handler om penger selvfølgelig. Og til dels at man ikke er på nivå med sektoren eller området for øvrig. Ellers er uenigheten i Avinor svært komplisert, fastslår Gran.