AV: Simen Aker Grimsrud, LO Media

Europa er i dyp krise. Arbeidsledigheten stiger i mange land, men i Norge har vi så langt vært skånet for de store konsekvensene. Vi er gang på gang blitt kalt annerledesladet.

Frp-velgere minst bekymret

Fafo-forskerne Tone Fløtten og Anne Britt Djuve hadde med seg resultatene av en fersk spørreundersøkelse i bagasjen da de besøkte Kartellkonferansen.

– Halvparten av befolkningen frykter i liten grad at Norge blir hardere rammet av krisa. Kun sju prosent av oss frykter i sterk grad at vi kan bli rammet, kunne Tone Fløtten fortelle.

De som er mest bekymret er de eldre, mens de under 30 år og Frp-velgerne er minst bekymret. Selv om flere har varslet at Norge ikke må tro at vi ikke kan bli rammet, er det altså få av oss som føler en bekymring for dette i hverdagen. Hvorfor er det slik?

– Til tross for gjentatte advarsler har vi det fortsatt så godt her i landet, at det er vanskelig å tenke seg at vi blir rammet. Det har blitt varslet om dette lenge, uten at det har skjedd noe her hjemme, sa Fløtten.

Rødgrønt vern

Forskerne har også spurt hvilke regjeringsalternativ som gir det beste vernet mot en økonomisk krise. Det er gledelig lesning for den sittende regjering, som ellers sliter på meningsmålingene. 27 prosent mener den rødgrønne regjeringen gir det beste vernet, 12 prosent stoler mest på Høyre, mens bare sju prosent mener en Høyre/Frp-regjering vil være den beste løsningen.

– Det har vi også sett etter finanskrisa. Hver gang det har skjedd noe alvorlig ute, har Ap økt oppslutningen, sa Fløtten.

 

(aktuell.no:) Flere saker fra Kartellkonferansen