Med egen parole på 1. mai-lunsjen og med egen seksjon i toget, ble kursdeltakerne lagt merke til på Hamar. Kursleder Vidar Lorang-Larsen kunne følgelig ikke gjøre annet enn å gi tommelen opp og bestått til alle.

Dette populære kurset avholdes på Sørmarka hvert år rett før 1. mai. Det er en del av grunnkursserien i LO Stats tillitsvalgtopplæring.

Kurset skal gi deltakerne kunnskap om arbeiderbevegelsen og fagbevegelsens historie, kunnskap om LO, LO Stat og egen organisasjon og virke. Lære om samfunns- og fagligpolitisk arbeid og hvordan utforme budskap gjennom utarbeidelse av paroler og appeller.

Parolene og appeller skal altså benyttes i praksis når hele kursgjengen deltar på 1. mai-markeringen på Hamar.

En av kursdeltakerne, Gaute Astrup Lien, fikk også æren av å holde appellen under 1.mai-lunsjen i Hamar. Der påpekte han at fagbevegelsen har en jobb å gjøre med verving av nye medlemer:

- Skal vi stå imot angrepen fra både den nasjonale og internasjonale høyresida nytter det ikke å ligge på latsiden. Vi må fortsette å kjempe gjennom å organisere oss og delta i borettslag, idrettslag, velforeninger, miljøbevegelsen, fredsbevegelsen, bondebevegelsen og selfølgelig i fagforeningene. Kun på den måten kan vi bygge et forsvar og en fremtid som sikrer vår modell. Så alle sammen gå ut og verv! Det finnes over en million potensielle medlemmer som kan være med på bygge å trygge vårt samfunn, var oppfordringen hans.

Etterpå innrømte han at han hadde vært nervøs før han fikk ordet.

- Ja, jeg var veldig nervøs, men nå er jeg litt stolt. Det er første gang jeg snakker til så mange mennesker, fortalte han.

Som en historisk og kulturell avslutning gikk turen til Klevfos industrimuseum der deltakerne fikk se revyen "Arbeisdar."

Janne Finsrud, Jorge Del Pino og Britt Skogmo Antonsen fra henholdsvis Transportarnbeiderforbundet, Fagforbundet og NTL, oppsummerte kurset enkelt og greit:

- Denne uka har vært både utfordrende og kanskje litt slitsomt også, men først og fremst er dette et veldig bra kurs. Dette er vi stolt over å ha vært med på, var den samstemte tilbakemeldingen.

LYD: Hør deltakernes intervju med Martin Kolberg på 1. mai (WAV, 9MB)


INTERVJU: Elisabeth og Maria intervjuer Martin Kolberg under 1. mai-arrangementet på Hamar 

APPELL: Gaute A. Lien (Postkom) holder appell på Hamar

Kursdeltakerne lager paroler for 1. mai

PAROLENE: Kursdeltakerne lager paroler foran 1. maiKursdeltakerne lager paroler for 1. mai