- Det blir en utfordrende mekling, det er ingen grunn til å si noe annet, men vi går inn i dette med ambisjoner om å komme fram til enighet. Sånn må det bare være, sa Tone Rønoldtangen på vei inn til Riksmeklerens kontor mandag formiddag.

Tone Rønoldtangen hadde med seg sine nærmeste rådgivere på det første møtet, men de interne diskusjonene tar hun med sitt forhandlingsutvalg som består av representanter for de berørte forbundene. LO Stats forbund har ca 44000 medlemmer i staten, og er den største hovedsammenslutningen. Først helt mot slutten av meklingen vil partene samles hos mekleren med fulle delegasjoner.

Riksmekleren bruker nå tid på å kartlegge partenes posisjoner og starter den lange veien fram mot meklingsfristen den 25. mai ved midnatt. Og det er også han som "eier" informasjonen om det som skjer underveis og vil være den eneste som uttaler seg offentlig om det som skjer i meklingen.

- Slik må det bare være. Vi skjønner godt at medlemmene våre, offentligheten og media gjerne skulle visst mer om det som skjer innenfor disse fire veggene de neste tre ukene, men det klokeste er nok at Riksmekleren og partene får jobbe i fred, sier Rønoldtangen.