LO Stats informasjonssjef, Stein Syrstad, arbeidet nylig som frivillig hjelpearbeider i flyktningleiren Camp Souda på Chios, en av de greske øyene som ligger nærmest Tyrkia. Han forteller om rystende forhold for flyktninger som lever i en evig ventetilstand og har begynt å miste troen på at de noen gang vil komme seg videre. Krigen i Syria og flyktningkrisen har ført til at nærmere tre millioner flyktninger har funnet veien til Tyrkia. Derfra legger mange ut i skrøpelige farkoster på vei til det de håper er et nytt og trygt liv. Det var det mange som fikk i 2015 og deler av 2016, men en omstridt avtale mellom EU og Tyrkia, som ble underskrevet for et drøyt år siden, førte til at grensene fra Hellas og nordover ble nærmest hermetisk lukket. Hellas har gått fra å være flyktningenes transitthall videre inn i Europa, til å bli et provisorisk venterom for titusener.

Etter en av de kaldeste vinterene på mange år, er våren nå i anmarsj på Chios. Men det har vært en tøff vinter for flyktningene. De lever under uverdige forhold. De heldigste av dem har bodd i containere, mens mange har måttet nøye seg med å leve i telt, liggende rett på bakken.

Med våren kommer også mer stabilt vær. Da starter også sesongen for kyniske menneskesmuglerne, som på tyrkisk side av det lille havstykket fyller opp skrøpelige farkoster med mennesker på flukt, og sender dem ut på en farlig reise. Det er mye som tyder på at de rundt 800 menneskene i Camp Souda vil få selskap av mange flere i løpet av våren og sommeren.

Behovet for bistand er stort over hele Hellas. Mye av arbeidet inne i leirene drives av små hjelpeorganisasjoner, som finansieres av innsamlede midler. En av disse organisasjonene er Dråpen i havet, stiftet av Trude Jacobsen i 2015. De bidrar med servering av måltider, aktiviteter for barn og voksne, samt utdeling av klær og sko fra sitt eget lager på Chios. Snart 3000 frivillige har jobbet ved de tre destinasjonene der Dråpen i havet er representert. Noen er der i to uker, noen en måned, mens andre igjen har vært frivillig i over ett år.

LO Stats kontakt med Dråpen i havet ble etablert i 2015. Flyktningkrisa var et av temaene på Kartellkonferansen dette året. Trude Jacobsen holdt en innledning som fikk fram tårene hos mange tillitsvalgte. Med seg ned fra Gol fikk hun en sjekk på 50.000 kroner. I september i fjor reiste informasjonssjef Stein Syrstad ned som frivillig. Og i forbindelse med påsken reiste han for andre gang til Chios. Det hører med til historien at tidligere NTL-leder Turid Lilleheie også er en av dem som har jobbet som frivillig i Hellas ved flere anledninger.

- Dråpen i havet er en organisasjon som gjør et viktig arbeid. Det vil alltid være slik at de store hjelpeorganisasjonene må trå til ved slike kriser, men i Hellas er det få av dem tilstede. I fagbevegelsen er solidaritet et nøkkelbegrep. Det at folk bruker tid og penger på å hjelpe ved humanitære kriser, er en slik solidarisk handling. Det ønsker vi å støtte, sier Aas, som i denne uka sender en ny sjekk til Dråpen i havet.

(Bildet under:) John Smout fra Melbourne i Australia er en av de frivillige i Dråpen i havet. Her med LO Stats informasjonssjef, Stein Syrstad

John Smout fra Melbourne i Australia er en av de frivillige i Dråpen i havet. Her med LO Stats informasjonssjef, Stein Syrstad