Før i tiden sendte vi gjerne postkort når vi var ute og reiste. Det var den tiden det ennå var postkontorer. Nå har vi bredbånd, og kommuniserer digitalt. Kartellkonferansen er ennå analog: En møteplass for direkte diskusjon, ansikt–til–ansikt. 2019-konferansen er over. Og ennå i år kunne vi reise trygt med NSB, eller unnskyld: Vy. (Men herlige fryd: Det var fortsatt NSB-merker på personalets luer!)

På et tettskrevet, gammeldags postkort, hva ville jeg – kort og konsist – ha fortalt om? Kanskje noe sånt:

Kjære alle LO-organiserte!

Vi har hatt en oppkvikkende politisk samling på et vinterkledd Gol. Stemningen var som alltid oppløftende. Fremadskuende. Diskusjonene var gode. De spenstige innspillene og den sterke viljen vil det komme mye bra ut av!

Som at vi faktisk har alternativer til den ansvarsløse ABE-reformen og den ødeleggende NPM-målstyringa (vårt svar: tillitsreform!) – og som Arbeiderpartiet nå bekreftet at de vil skrote. Og at vi vil bruke kraften vår til å framskynde det grønne skiftet.

Da må landet styres. Løsningene ligger ikke i markedet, men i fellesskapet, i folk, i fagbevegelsen. Vi må finne løsningene. Fellesskapet trenger en anerkjent offentlig sektor med en sterk stat, for at den politiske kursen kan holdes.

Samtidig som vi gremmes over politikken til dagens regjering, gleder vi oss til en lang, hard – og fryktelig viktig – valgkamp. Det er bare med ei ny regjering, med en ny politikk, vi kan komme på rett spor igjen.

Og om ikke på sporet med statsbanene, så i hvert fall med nasjonal styring over våre ressurser, inkludert vår vitale infrastruktur!

Og om ett år er det representantskap og kartellkonferanse igjen! Marsjen fortsetter.

PS: årets konferanse var den siste for Postkom. Vi sender en ekstra hilsen til dem og håper at vi møter postfolk i Fagforbundets delegasjon til Gol neste år. 

EGIL ANDRÉ AAS
Leder, LO Stat