AV: Morten Hansen, LO Media

Raymond Johansen mener forholdet mellom Arbeiderpartiet og fagbevegelsen er godt, selv om diskusjonene rundt tunge saker har skapt ulyd i forholdet.

– Selv om jeg er uenig i sak, har jeg har forståelse for frustrasjon. I spørsmålet rundt vikarbyrådirektivet mener jeg LO tar feil. Men jeg har respekt for deres synspunkter. Det er ikke uvanlig at vi er uenige i virkemidlene, men vi må ikke glemme at vi har felles mål, sier Johansen.

Arbeiderpartiets partisekretær sammenliknet forholdet som et godt ekteskap.

– I vårt 125-årige ekteskap har det vært høylytte kranglinger og slamringer med dørene. Men når kvelden har kommet, har vi lagt oss i samme seng. Det vil vi fortsette med, sier Johansen.
 

55 prosent

Han konstaterer at Arbeiderpartiet trenger en støttende ektefelle i det kommende valget. For partiets 55 000 egne medlemmer er ikke nok til å drive valgkampen alene.

Utfordringen for Johansen er at LOs medlemmer ikke er like sikker i sin sak. 39 prosent av LO-medlemmene kunne tenkt seg en Høyre/Frp-regjering, mens 41 prosent vil ha fortsatt rødgrønt styre.

– Vi må opp i 55 prosent for å vinne valget, fastslår Johansen.

Det er et mål han mener er mulig til å få til.

– Man kan ikke tvinge folk til å bli entusiastiske. Vi må bare fortsette å diskutere våre saker, og synliggjøre alternativet. Det er slettes ikke umulig å endre oppslutningen. Vi lå på 42-43 prosent foran forrige valg. Da klarte vi det, sier Johansen.

Villet politikk

Partisekretæren konstaterer at høyresiden har sagt at de vil ha en kursendring. Valget neste år står om hvilken retning Norge skal ta.

– Vi ser på Norge som et spleiselag, der vi skaper og deler. Vi vil gi folk trygghet for arbeid og trygghet for velferd. Vi vil bruke de store pengene på de store oppgavene. Vi vil ha et samfunn med store muligheter og små forskjeller. Mens Siv Jensen og Erna Solberg sier de vil ta Norge i en annen retning, sier Johansen.

Og velgerne sier at de vil ha et skifte. De rødgrønne ligger dårlig an på meningsmålingene. Samtidig sier seks av ti nordmenn at Norge går i riktig retning.

Johansen mener vinnerformelen ligger i å få fram hva regjeringen har fått til. Han mener det er grunn til å blant annet være stolt over at det er skapt 320 000 nye jobber siden 2005 – i en tid med krise i Europa.

– Under Bondevik-regjeringene ble det skapt 30 000 jobber, uten at det var krise. Det er en villet politikk, sier han.