I dag er det toppmøte i arbeidslivet når arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd møtes. Da står denne saken på dagsorden.

– Vi er interessert i å sette oss ned sammen med regjeringen og snakke med dem. Men det betinger et reelt trepartssamarbeid. Vi eier tariffavtalene, som setter grenser for dem. Hvis de endrer loven, vil det bare gjelde for det uorganiserte arbeidslivet, slår LO-leder Gerd Kristiansen fast overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) har allerede vært ute med den første hovedsaken på møtet, nemlig at det skal sterkere lut til mot arbeidslivskriminalitet. Grove brudd på loven skal straffes med fengsel. Da er det mer spenning rundt møtets punkt to; «Status for arbeid med endringer i arbeidsmiljøloven», særlig knyttet opp mot arbeidstid.

– De kan ikke bare iverksette ting uten å snakke med oss. Eriksson har lovet å komme med framdriftsplanen i forhold til arbeidstidsspørsmålet. Vi har sagt at han bør sette ned et utvalg i regi av arbeidslivspolitisk råd, der de sentrale partene er med, om blant annet arbeidstid. Det rådet har han fått. Vi er rede, men ikke på sidelinjen, sier LO-sjefen til ANB.

Det har ikke manglet på utspill i vinter fra NHO og politikere i både Høyre og Venstre om at det haster å få gjort endringer i arbeidsmiljøloven.

– Jeg tror de tester ut reaksjonene. De får ikke KrF med seg på å utradere arbeidsmiljøloven. Det er en vernelov for arbeidstakerne. På noen sektorer kan man se på endringer, mens det ikke burde gjøres noen som helst endringer i andre sektorer.

– Vi spiller på lag når det gjelder arbeidslivskriminalitet. Jeg føler at både regjeringen og NHO endelig tar dette på alvor. Hvis vi ikke klarer å få gjort noe med sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, så vil det undergrave hele det seriøse arbeidslivet, sier Kristiansen til ANB.

Men hun understreker at økt adgang til midlertidige ansettelser, som regjeringen gjerne vil ha, vil forsterke problemene.

-Vi må slett ikke liberalisere midlertidige ansettelser. I denne utfordrende situasjonen for norsk arbeidsliv vil dette være fullstendig feilslått. Er det på ett punkt regjeringen virkelig bør ta en time out, er det her, mener LO

Kristiansen har i et møte med statsminister Erna Solberg (H) levert flere forslag mot arbeidskriminalitet og sosial dumping:

– Det må etableres en større, felles, strategisk satsing mot arbeidslivskriminalitet. Det må tas et helhetlig grep, hvor ikke minst Justisdepartementet og Finansdepartementet har eierskap, sammen med Arbeidsdepartementet. Vi må unngå en fragmentert døgnflueinnsats.

– Vi må begrense antall ledd i kontraktskjedene.

– Vi må stoppe konkursryttere.

– Offentlige innkjøpere må bli spydspisser for et seriøst arbeids- og næringsliv.

– Vi må få opp en plan for å styrke og samordne offentlige etater.

– Vi må få en enklere allmenngjøringsordning, sier LO-lederen.