- Av natur er jeg optimist og har derfor tro på at vi skal finne en løsning. Men samtidig er jeg realist nok til å skjønne at det blir en tung jobb, sa LO Stat-leder Egil André Aas før han gikk inn til Riksmekleren i Grensen 3 i Oslo.

Smittevernregler gjorde sitt til at forhandlingslederne i LO Stat, YS Stat, Unio og Akademikerne møtte uten sine delegasjoner onsdag. Dette var et formelt møte der det videre løpet ble avtalt. Virkelig fart i sakene blir det nok ikke før 25. og 26. mai i innspurten.

Når Riksmekleren har igangsatt meklingen betyr det også at han har kontroll på informasjonen som går ut. Meklingen omfattes av taushetsplikt.

- Derfor vil jeg være forsiktig nå med å spå om det som skal skje. Men det er jo ingen hemmelighet at bruddet i forhandlingene kom fordi det var stor avstand mellom tilbud og krav. Vi mener det er på høy tid at regjeringen og staten som arbeidsgiver gjør noe med det faktum at forskjellene mellom de høyest lønte og de lavest lønte i staten bare øker. Vi mener også at staten må sørge for en bedre likelønnsprofil. Vi vil rett og slett gjøre noe med en voksende ulikhet, og håper staten vil det samme, sa han.

Aas ønsket ikke å spekulere i hvordan mulighetene er for å komme i mål.

- Det blir synsing, og det står jeg over. Men vi har selvfølgelig planlagt for det som skjer hvis Riksmekleren ikke finner en løsning i samarbeid med partene, sier Aas.