- Dette er ikke uventet. Satsingen på Forsvaret i en urolig tid er det tverrpolitisk enighet om. Flere ansatte, mer øving og økt beredskap gjør noe med den totale årslønnsveksten i staten som helhet, sier Elisabeth Steen, leder i LO Stat.

Også TBU har i de siste oppgjørene pekt på dette, og valgt å presentere tall for årslønnsveksten i staten både med og uten Forsvaret i sin rapport, noe de også gjør denne gangen.

Tallene for staten viser at årslønnsveksten inklusiv Forsvaret er på 5,4 prosent, og 4,9 prosent om man holder Forsvaret utenom.

TBU-rapporten er kanskje det viktigste grunnlagsdokumentet for lønnsoppgjørene. Tallene legger til rette for at partene i arbeidslivet og myndighetene har en best mulig felles forståelse av situasjonen i norsk økonomi. 

TBU lager vanligvis to rapporter hvert år. Én rapport blir laget før lønnsoppgjørene. Denne rapporten kommer i to utgaver – en foreløpig utgave i februar og en endelig utgave i slutten av mars/begynnelsen av april. 

For de største forhandlingsområdene samlet har utvalget foreløpig beregnet årslønnsveksten fra 2023 til 2024 til 5,3 prosent.  Årslønnsveksten fra 2023 til 2024 i industrien samlet i NHO-området er foreløpig beregnet til 5,3 prosent, mens frontfagsrammen ble anslått til 5,2 prosent ved hovedoppgjøret i 2024.

Årslønnsveksten er foreløpig beregnet til 5,6 prosent for industriarbeidere og til 4,9 prosent for industrifunksjonærer i NHO-bedrifter. For Industrioverenskomsten - Verksted, som er frontfag i forbundsvise oppgjør, er årslønnsveksten for 2024 foreløpig beregnet til 6,1 prosent.

Årslønnsveksten fra 2023 til 2024 i Virke-bedrifter i varehandelen er foreløpig beregnet til 4,9 prosent. I helseforetakene i Spekter-bedrifter er årslønnsveksten foreløpig beregnet til 5,6 prosent og i øvrige Spekter-bedrifter 5,3 prosent.