–  Det er mange av medlemmene som har merka tida vi er inne i på lommeboka. Vårt hovedkrav blir å sikre økt kjøpekraft, sier LO Stat-nestleder Henriette Jevnaker.

Kravene er tråd med forutsetningene for frontfaget, det vil si forhandlingene mellom LO og NHO for konkurranseutsatt industri i privat sektor. Der ble rammen for lønnsoppgjøret 4,4 prosent.

– Frontfagsmodellen har tjent Norge godt, fastslår Henriette Jevnaker.

Ett annet viktig krav fra LO Stat blir å få et lavlønnstillegg: At de som tjener under 90 prosent av industriarbeiderlønna skal få noe ekstra, det vil si 545.964 kroner.

Vi krever lavtlønnstillegg, så skal vi forhandle om hvor stort det blir, sier Henriette Jevnaker.

I kravet forutsetter LO Stat at frontfagets ramme også blir fulgt av ledere.

Vi forutsetter videre at den samlede lønnsveksten vi avtaler skal være normgivende for ledere og andre grupper av ansatte, poengterer Henriette Jevnaker.

Om Spekterforhandlingene:

  • I tillegg til foretak som VY, Posten, Avinor og NRK, omfattes også kultursektoren, helseforetakene og en rekke andre små og mellomstore virksomheter av lønnsoppgjøret i Spekter.
  • Forhandlingene i Spekter-området går over flere etapper. I dag forhandler LO Stat og Spekter de sentrale tilleggene, den såkalte A-delen, som gjelder for samtlige virksomheter i Spekter. A-delsforhandlingene danner grunnlaget for lokale forhandlinger på hver enkelt overenskomst (B-del).
  • I B-delen regulerer lønns- og arbeidsvilkår i den enkelte virksomhet. Deretter går oppgjøret tilbake til LO Stat og Spekter (Fase 3). Kommer ikke partene til enighet går lønnsoppgjøret til mekling.
  • I helseforetakene gjennomføres en egen landsomfattende forhandlingsrunde kalt A2.
  • Spekter er delt inn i 13 områder. Områdeinndelingen kan du se her.