Arbeidstakere, arbeidsgivere og myndigheter var denne uka samlet på Folkets hus i Oslo for å sette fokus på hvordan vi skal være beredt på kriser framover.

Konferansen er et samarbeid mellom Norges Offisers- og spesialistforbund (NOF), Styrke, Norsk Tjenestemannslag (NTL) og LO Stat.

At det militære og det sivile samarbeider på denne måten, understreker nettopp poenget at motstandskraft handler om å bygge beredskap på tvers, understreker Hessen Følsvik.

En mer usikker tid

Bakteppet er at vi er inne i en mer usikker tid, med klimaendringer som fører til villere og våtere vær.

Samtidig som flommen Boris herjer i sentral-Europa, har Putin denne uka varslet at han vil sende 180.000 nye soldater til slagmarken i Ukraina.

I en usikker til er det viktig å være beredt. Vi må ha planer, og vi må vite hva vi skal gjøre når den neste krisa treffer, sier LO-lederen.

De fleste vet ikke hva de skal gjøre

Norges offisersforbund (NOF) står bak en fersk undersøkelse som viser at sju av ti nordmenn ikke vet hvilke plikter eller oppgaver de har ved en krise- eller krigssituasjon.

TV2 omtalte disse funnene, som du kan lese mer om her.

– Dette er alvorlig og skremmende. Og vi vet også at alt for mange av våre tillitsvalgte, både i privat og offentlig sektor, forteller at beredskap ikke er en del av det systematiske HMS-arbeidet, sier LO-lederen.

Totalberedskapskommisjonen, hvor LO har vært representert med LO-sekretær Are Tomasgard, har kommet med en rekke anbefalinger til hvordan det sivile, militære, ansatte på jobb og i privatlivet kan ruste seg bedre mot menneskeskapte og naturskapte kriser framover.

– Det handler og tillit og trygghet

– For oss i LO handler det ikke bare om trygghet og beredskap i arbeidshverdagen til medlemmene våre. Det handler også om deres nærmeste og deres verdier. Vi er alle innbyggere som trenger beredskap og trygghet. Beredskap handler om å være forberedt på det uventede, sier Tomasgard.

Nå starter politikerne på Stortinget arbeidet med å gjøre anbefalingene fra Totalberedskapskommisjonen om til politikk.

Mange er spente på hva som gjennomført av anbefalingene i rapporten «Nå er det alvor». Selv om det er bred enighet om at forebygging er billigere, må det settes av midler.

Det er mer krevende for politikere å sette av midler til usynlige tiltak som avløpsrør under bakken, enn til flere hender i eldreomsorgen.

Men NOF er utålmodige:

–  Nå handler nå om å gjøre ord om til handling, sier leder i NOF Torbjørn Bongo.