Hurtiglenker

Søk

Du er her:

Så du denne?

Les lokfører og styremedlem i LO Stat Trøndelag Kjell S. Johansens kommentar som sto på trykk i Adresseavisen 9. mai.

Etterlyste sovevogner, les det utrolige svaret!

Sovevogner i nattogene

Adresseavisen har på lederplass i dag – 7/5 – et krav om at det må kjøres flere sovevogner i nattogene. Samtidig klager de – helt riktig - på at norsk jernbane er delt opp i mange selskaper som gjør situasjonen uoversiktlig, og problematisk å anklage noen konkrete selskaper for manglene.

Men denne oppdelingen er helt i tråd med Linda Hofstad Hellelands krav da hun var leder av samferdselskomiteen, og banka jernbanereformen gjennom i rekordfart. Knus NSB-«monopolet» var hennes mantra, og «skvis så mye tannkrem ut av tuben at DE ikke får den tilbake igjen». Akkurat dette er det vi ser nå, NSB er vingeklippet, i så stor grad at direktørene fant å ville bytte navn. Og resten av jernbanen er delt opp i haugevis av selskaper: så mye tannkrem er skviset ut av tuben. Men så vidt jeg husker applauderte Adresseavisen Hofstad Helleland og Høyre for dette da reformen blei tvunget igjennom. Det går ikke an å skylde på EU for dette, det er stortingsflertallets ansvar.

Vi har fått oppgitt at sovevogner ikke produseres lenger i Europa, det er for lite marked for dette. Få land er så store at det er forretningssvarende å kjøre sovevogner. De norske sovevognene blei spesiallaget, og går med underskudd hver dag. Et nytt konsept må finnes, der vognene også kan brukes på dagtid, antakelig en form for liggevogner. Dette er vi som fagforening helt for, men jernbanereformen har gjort det vanskeligere å få gjennomslag for et slikt krav.

Kjell S. Johansen

Leder i Lokomotivpersonalets Forening Trondheim

LO Stat
Møllergata 10
0179 Oslo

Telefon: 23 06 83 00

lostat@lostat.no

 

 

Innhold:
Stein Erik Syrstad
stein.syrstad@lostat.no

Teknisk:
Heidi Kvalø Engelund
heidi@lomedia.no